Ce trebuie sa stii despre Venetia
Venetia este o destinatie “foarte” turistica. Orasul, construit pe 144 de insule si conectat prin mai mult de 400 de poduri are un numar de 50 000 de localnici. Cu toate astea, este vizitat anual de 30 milioane de turisti, care de multe ori isi gasesc cu greu loc printre stradutele stramte. Dar asta nu inseamna ca isi pierde capacitatea de a incanta: odata iesit din gara, esti intampinat de Grand Canal cu domul catedralei San Simeon Piccolo, priveliste care iti va taia respiratia.
Pentru a avea o experienta placuta in Venetia, sunt multe lucruri de stiut. Daca atunci cand vizitam un oras nou, cautam cateva lucruri despre el inainte, in cazul Venetiei ai nevoie sa iti faci temele foarte bine. Tocmai de aceea am pregatit mai jos cateva sectiuni care te vor ajuta sa profiti la maxim de vacanta ta.
Cum ajungem in Venetia?
Cel mai probabil vei ateriza cu avionul la Trevizo iar Google maps si alte aplicatii iti vor da diverse variante care implica tren si autobuze pe care trebuie sa le schimbi.
Am descoperit o solutie foarte simpla, care pare a fi introdusa de curand: autobuzele ATVO, te vor prelua fix din fata aeroportului si in maxim 40 de minute vei ajunge in Piata Roma, la 1 minut de mai cunoscuta gara Santa Lucia. Gasiti aici programul lor, pretul pentru o calatorie este de 12 euro, care merita din plin.
Cu ce ne deplasam?
In mare parte vei merge pe jos oriunde dar ai grija, Google Maps nu va avea acuratetea cu care te-ai obisnuit. Strazile inguste si cladirile inalte iti vor slabi semnalul si va trebui sa faci si tu putina orientare.
Daca vrei sa incerci si o plimbare pe apa, o ora cu gondola costa in jur de 80 de euro dar poti alege si varianta transportului in comun din Venetia. Acesta se numeste Vaporeto, o retea de multe barci care circula pe Grand Canal. Statiile sunt dese si poti cobori si urca oricand pe parcusul unei ore care costa 7 euro.
Ce mancam?
In primul rand, nu incerca sa mananci in apropierea obiectivelor turistice. Venetia este plina de capcane pentru turisti mai ceva ca alte orase. Mergi in restaurante mai retrase, incearca mancarea de pe strada si mai ales specificele cicchetti. Le gasesti la colt de strada, in baruri care servesc vin sau prosecco si sunt niste mici sandwich-uri care acompaniaza paharele.
Iti recomand sa mergi dupa review-urile bune din Google Maps. Mancarea ajunge totusi cu barca si va fi putin greu sa gasesti ceva cu adevarat fabulos.
O recomandare ar fi Osteria Al Milion. Poate ca suna a local de manele, dar este unul traditional cu mancare buna autentica, vinuri multe si preturi ok.
Unde stam?
Cazarile la hotel sunt foarte scumpe, asadar recomandarea mea ar fi ca cauti ceva pe Airbnb. De preferat ar fi sa gasesti ceva in Venetia si nu in afara, altfel iti va fi greu cu transportul.
Ce cumparam?
Sunt extrem de multe magazine cu suveniruri, care vand in mare parte aceleasi produse. Fie ca iti vei alege o masca venetiana sau orice alte lucruri specifice, pe langa pret ar fi bine sa te uiti pe eticheta si sa le preferi pe cele Made in Italy.
Tips
- Ar trebui sa te grabesti putin daca vrei sa vizitezi Venetia, deja numarul de turisti permanent in oras devine atat de ridicat incat primaria planuieste sa inceapa limitarea numarului de turisti acceptat.
- Daca alergi sa mergi de revelion, imbraca-te bine, piteste o sticla de sampanie in ghiozdan si mergi in Piata San Marco unde va fi extrem de multa lume dar vei vedea un frumos foc de artificii de 20 de minute. (vezi in video o parte)
- Urca neaparat in Campanile, turnul catedralei St Mark, tot din piata San Marco. Vei putea sa faci niste poze fabuloase si chiar daca este coada, nu se asteapta deloc mult.
- Inevitabil vei ajunge si la faimosul pod Riato, care a trecut prin mai multe reconstructii, de la lemn la piatra. Acum este un punct principal de atractie, iar daca vrei sa faci poze fara prea multa lume incearca partea dinspre nord.
- O recomandare clasica este aceea de lasa harta si de a “pierde” pe strazi. Asa vei gasi locuri deosebite si mai putin vizitate. In Venetia ai insa grija cand faci asta; Exista multa stradute care se termina brusc in apa, deci fii atent si nu alerga. 🙂
Si pentru ca am venit cu mici scene filmate, le-am pus laolalta in video-ul de mai jos. Enjoy!