Friganele – reteta copilariei
Friganele, french toast, pain perdu, rabanadas sau bundás kenyér, reprezinta pentru noi toti painea cu ou, gustarile copilariei. Multi isi amintesc de ele ca fiind desert, dar pot fi la fel de bine o gustare sarata, in functie de varianta aleasa. Gastronomia are de obicei diverse interpretari ale unei retete, iar friganelele nu fac nota discordanta.
Veti gasi retete cu lapte, peste care se pune dulceata; altele cu miere si scortisoara, potrivite pentru Craciun. Eu insa nu pot renunta la ideea de a folosi condimente in ou si de a le servi cu branza si muraturi sau salata. Sa vedem despre ce este vorba!
Ingrediente
- oua
- sare
- piper
- oregano
- ulei
- paine
- branza
Vom bate mai intai ouale, adaugand sare, piper si oregano din belsug. Se pot folosi si alte condimente sau doar sare, dar eu raman pe baricade cu oregano. Cea mai buna varianta de paine ar fi una mai rustica, nu foarte proaspata, pe care o vom taia felii mai groase.
Se pune uleiul la incins si ne asiguram ca avem painea si oul la indemana pentru ca aici incepe partea distractiva.
Odata uleiul incins, se inmoaie feliile de paine pe ambele parti in ou si se pun la prajit. In jur de 1 minut pe fiecare parte este suficient, dar bineinteles difera de foc, grosimea painii, etc. Trebuie avut insa grija sa nu le ardem si sa le scoatem pe un servetel de hartie la final pentru a absorbi uleiul.
Este extrem de simplu, rapid dar si savuros. Dupa cum am spus, eu le concep a fi o mancare sarata, nu un desert, sau poate asta e un motiv pentru a desface si o bere. 🙂 Va invit sa incercati combinatia asta pentru rapiditate si gust.
Voi ce amintiri aveti despre friganele?

