Mancare

Pizza la Napoli

Era, parca, o zicala “Everybody likes pizza”; o poate contrazice cineva?

Pizza, de fapt, nu este fast-food, este un fel de mancare traditional italian. Ca o scurta istorie, initial era mai mult o focaccia, o paine turtita servita cu diverse condimente simple, fara salamul si mozzarella de astazi. Aceasta focaccia a devenit pizza pe care o cunoastem dupa descoperirea Americii atunci cand in Europa au fost aduse rosiile. Adaugarea lor pe blat a inceput sa se practice in zone sarace din sudul Italiei, mai exact la Napoli. Putin cate putin, pizza a castigat loc si in alimentatia altor zone din Italia, intrand in joc multitudinea de topping-uri din care alegem astazi.

Cand spui Napoli si pizza, te gandesti automat la pizza Margherita. Dar… destul cu istoria, de tinut minte ar fi ca aceasta pizza Margherita ce poarta numele unei regine, simbolizeaza steagul Italiei: Rosu (sosul de rosii), Alb (Mozzarella), Verde (Busuiocul) 🇮🇹

Personal am mancat multa pizza in Romania si am incercat diverse retete si combinatii acasa. Dar acum sa va povestesc despre experienta mea cu pizza din Napoli; am incercat atat pizeriile faimoase cat si locurile in care se servea pizza. si cand spun se servea pizza ma refer la acele restaurente, la colt de strada care nu apar in recenzii online.

Pizzeria da Michele

Aceasta pizerie, aparent banala si ascunsa printre stradutele inguste cu haine puse la uscat in vazul tuturor, pregateste cea mai buna pizza din intreaga lume, nu doar din Napoli…asa se spune.

A fost deschisa in 1870 si pana in prezent serveste de dimineata pana seara, pizza pentru toti cei care au rabdare sa stea la coada. Este o pizzerie foarte cunoscuta si nu exagerez cand spun ca am asteptat o ora doar pentru a intra. “Sortarea” se face intr-o maniera corecta, esti intrebat la usa daca stai sau vrei la pachet, primesti un numar de ordine si astepti sa iti vina randul sau ca pizza comandata sa fie gata.

Aici gasesti doar doua tipuri de pizza: Marinara, doar cu rosii, si Margherita, cu rosii si mozzarella. Interiorul este foarte rudimentar dar traditional insa nu asta e important.

Pizza Marinara

Chiar daca este cea mai simpla pizza, sucul de rosii are un gust bun si in combinatie cu ulei de masline, usturoi si oregano, se simte complet si familiar.
Este o pizza pe cat de simpla pe atat de buna, cu un blat simplu si foarte subtire.

Trebuie mancata rapid, altfel blatul devine mult prea moale spre centru.

Pizza Margherita

Nu arata deloc ca cea mai apetisanta pizza si chiar ar fi mers cateva frunze de busuioc in plus. Blatul, ca si la pizza Marinara este subtire dar consistenta si textura mi-au parut putin elastice. As indrazni chiar sa spun ca varianta Marinara a fost mai gustoasa dar mozzarella folosita aici chiar avea un gust foarte proaspat si autentic. De fapt, ei ii spun “fior di latte” si daca nu esti foarte infometat, poti simti gustul de lapte.

Merita asteptatea? Poate ca da, macar pentru a o bifa de pe bucket list, insa eu cred ca asteptarea trece pasul asta si la final veti pleca cu ideea ca ati descoperit o pizza care este simbolul orasului si al gustului autentic de pizza.

Pizzeria Chalet Rosso

Am descopeirt aceasta pizzerie mergand pur si simplu pe faleza orasului, trecand de partea comerciala, in zona unui parc. Daca Pizzeria da Michele nu avea nimic special la prima vedere, cu atat mai putin va va sari in ochi aceasta, dar este in mare un lucru general pentru Napoli; nu te surprinde din prima, te lasa sa decoperi.
Au un meniu bogat, cu multe feluri de pizza si toate sunt bine alese.

Nefind deloc un loc foarte frecventat de turisti, va las aici coordonatele: https://goo.gl/maps/yu4PFw7NruM2

Pizza Margherita

Este pur si simplu cea mai buna pizza incercata in Napoli. Blatul este subtire si crocant chiar daca marginile fiind mai ridicate iti pot da impresia de unul pufos. Mozarella nu avea gustul de nota 10 dar ii pot da un 9 care pus langa sosul de rosii delicios rezulta intr-o combinatie castigatoare.

Pizza Salsiccia

Dupa cum spuneam,  meniul fiind variat, trebuia sa incerc si o pizza mai… bogata. Pizza Salsiccia contine pe langa mozarella, ciuperci si busuioc, carnea scoasa dintr-un carnat. Nu, nu este ciudat, in mare parte oriunde folosesc italienii carnat, scot de fapt carnea lasand deoparte invelisul. Este o pizza foarte buna, cu multe arome ce se completeaza reciproc, cu toate ca ii lipseste sosul de rosii. Probabil ca este mai bine fara in acest caz.

 

De mentionat ar fi faptul ca, vis a vis de Pizzeria Chalet Rosso, pe faleza, se organizeaza in fiecare inceput de Iunie un concurs de pizzaiolo. Nu am reusit sa prind ziua de deschidere, dar va pot spune ca erau sute de cuptoare ca cel de mai jos ce asteaptau sa ia startul si sa bucure papilele gustative ale iubitorilor de pizza cu diverse arome, ingrediente si tipuri de blaturi.

Voi unde ati mancat cea mai buna pizza?

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *