
Prajitura cu smochine
Cred ca nu este nevoie de ocazii speciale pentru a gati ceva dulce. Pana sa incerc aceasta reteta aveam o preconceptie legata de a gati dulciuri. Parea un proces complex, cu cantitati si temperaturi exacte, fara prea mult loc de creativitate. Nimic mai gresit, atata timp cat stii reteta de baza, cel putin in acest caz, poti jongla cu ingredientele, folosind orice fruct.
Pe scurt, veti gasi mai jos o reteta foarte simpla, a carei pregatire nu dureaza mai mult de 10-15 minute, si care se va dovedi un companion perfect al cafelei sau ceaiului savurate in aceste dimineti de toamna. Sa trecem la treaba!
Ingrediente
Pentru aluat
- 7 oua
- 7 linguri de zahar
- 7 linguri de faina
- 1 plic praf de copt
- 2 linguri ulei
- 1 varf de cutit de sare
Pentru topping
- 500gr de smochine
- Pentru a pregati aluatul, sparge intai ouale si separa albusile de galbenusuri. Albusurile rezultate ar trebui puse intr-un bol mai mare, in acesta urmand sa se finalizeze aluatul. Ele se mixeaza cu un varf de sare pana se formeaza o spuma, nu va fi insa foarte tare. Apoi se vor adauga cele 7 linguri de zahar mixand in contiinuare pana cand va prinde o consistenta mai densa.
Apoi vom bate cele 7 galbenusuri cu 2 linguri de ulei ; aici nu vom avea nevoie de mixer, putem folosi o furculita, ca atunci cand pregatim omleta.
Compozitia de galbenusuri, odata omogena, se va turna peste albusuri, amestecandu-le cu o lingura de lemn. Tot acum se va adauga plicul cu praf de copt, cat si cele 7 linguri de faina, treptat si amestecand continuu.
- Vom adauga compozitia rezultata in tava, nu inainte de a tapeta-o cu unt si putina faina. Eu folosesc hartie de copt, deoarece este eficient si mai sigur.
- Smochinele fiind dulci nu au nevoie de multe pregatiri. Ar trebui spalate bine si taiate in 2 sau 4 bucati. Aceasta reteta se poate face in mare cu orice fruct. O alternativa ar fi merele care ar trebui curatate de coaja, taiate si trase la tigaie cu unt, zahar si scortisoara.
- Odata intinsa egal compozitia in tava, se aseaza smochinele, in functie de preferinte. Dupa cum se vede, eu am pus din belsug si asta nu a influentat negativ cresterea aluatului in cuptor.
- Cuptorul trebuie sa fe pre-incalzit la 180 de grade, prajitura va avea nevoie de 30-35 de minute pentru a fi gata.
.. cred ca am lasat-o putin cam mult la cuptor dar in felul asta simt ca am mai ars din calorii. :))
Va invit sa incercati si voi reteta de prajitura cu smochine; va provoc sa fiti creativi si sa incercati si cu alte fructe.
Astept pozele voastre! 🧁 🙂

