Biciclete

Top 10 cei mai mari ciclisti ai tuturor timpurilor

Cursele de ciclism parca nu mai au stralucirea pe care o aveau odata, de aceea cred ca este un moment bun pentru top 10 cei mai mari ciclisti ai tuturor timpurilor. Ne vom concentra pe ciclismul de sosea acum, dar voi face un top si pentru mountain-bike, poate chiar ciclocross si downhill. In marile tururi avem cataratori, sprinteri, combativi, etc, insa in cursele clasice de o zi avem doar castigatori.  Criteriile de departajate vor tine cont intr-o masura considerabila de marile tururi, dar si de clasice.

Unii au pedalat pur si simplu mai bine decat altii, au castigat curse imposibile cucerind cele mai grele ascensiuni din Europa, in ciuda durerilor avute in picioare. Acestia sunt cei mai rai si duri ciclisti care au insufletit asfaltul pe doua roti.

10. Alberto Contador

 

 

 

 

 

 

Unul din cei 6 ciclisti care au castigat toate cele trei mari tururi, Turul Frantei, Spaniei si Italiei. El s-a retras in 2017 si este cel mai “actual” din top. Ca si altii, a avut parte sa de scandaluri anti-doping iar Federatia mondiala de ciclism i-a retras doua mari tururi castigate. Cu toate astea, ramane in mintea fanilor prin prisma modului in care aborda cele mai grele catarari, “dansand” ridicat din sa.

9. Felice Gimondi

bianchi

 

 

 

 

 

Gimondi va fi intotdeauna asociat cu brandul Bianchi. Si el a castigat Tour de France in primul sau an ca profesionist, Giro de trei ori si Vuelta in 1968. A mai castigat Paris-Roubaix si Turul Lombardiei in 1966, precum si campionatul mondial din 1973.

8. Sean Kelly

giro italia

 

 

 

 

 

 

A fost una din fortele dominante ale ciclismului mondial in anii ’80. El a castigat in total 193 de curse de ciclism profesionist, incluzand 9 curse clasice, in cariera sa din 1977 pana in 1994. A devenit primul castigator al cupei mondiale de sosea UCI in 1989 si si-a adjudecat primul loc in Paris-Nisa timp de 7 ani la rand.

7. Gino Bartali

gino bartali

 

 

 

 

 

 

 

A castigat de 3 ori Giro si Turul Frantei de 2 ori; probabil ar fi castigat mult mai multe daca nu ar fi concurat in acceasi perioada cu Fausto Coppi si ororile celui de-al 2-lea Razboi Mondial. Cu toate astea, pe langa tururile castigate, Gino a mai castigat 24 de clasice si 4 stagii. Cele 2 victorii ale sale in Turul Frantei au venit la 10 ani distanta si ramane unul dintre cei mai mari cataratori. Multi nu stiu ca el a salvat mii de evrei in WWII, transportand in cadrul bicicletei acte; se spune ca odata a tras cu bicicleta o mica remorca unde erau ascunsi oameni peste Alpi, in Elvetia.

6. Lance Armstrong

lance armstrong

 

 

 

 

 

 

Lance a castigat Turul Frantei de 7 ori la rand, el a fost intotdeauna concentrat pe acel tricou galben si nu prea a participat in multe alte completitii mari. Probabil multi dintre voi au auzit de scandalurile de dopaj in care a fost implicat, acuzatii pe care le-a recunoscut iar ca urmare cele 7 victorii i-au fost retrase. Cu toate astea, el a purtat lupte memorabile care raman in istoria ciclismului, cum ar fi Alpe D’Huez cu Jan Ulrich (dopat si el in acea perioada). In 1996 a fost diagnosticat cu cancer si i-au fost date 40% sanse de supravietuire. Dupa operatii si chimioterapie, s-a intors in sa in 1997 pentru ca in 1998 sa castige primul sau tur al Frantei.

5. Miguel Indurain

turul frantei

 

 

 

 

 

 

Spaniolul a castigat de 5 ori Turul Frantei si de 2 ori Giro D’italia. Cu toate astea, el nu a castigat niciodata turul Spaniei, insa a fost cel mai tanar ciclist care a tinut primul loc in cursa, la doar 20 de ani. A fost poreclit “Miguelon” or “Big Mig” pentru marimea sa, avea 1.86m si 76kg, destul de mult pentru un ciclist de clasament general.

4. Fausto Coppi

top 10 ciclisi

 

 

 

 

 

Primul sau record mondial pe velodromul Vigorelli din Milano a tinut timp de 14 ani, din 1942 pana cand a fost intrecut de Jaques Anquetil in 1956. Coppi a castigat pentru prima data Turul Italiei la doar 20 de ani, in 1940, pentru ca apoi sa mai castige aceeasi cursa de inca 4 ori. A castigat campionatul mondial in 1953 si Turul Frantei de 2 ori, in 1949 si 1952. Ca si particularitate, el parea sa fie bun la toate: la catarari, sprinturi dar si la contratimp.

3. Jaques Anquetil

top ciclism

 

 

 

 

 

 

A fost primul ciclist francez care a castigat turul Frantei de 5 ori, dintre care 4 consecutive. Prima victorie a fost in 1957 iar celelalte 4 intre 1961 si 1964. Pe langa asta a castigat clasica Paris-Nisa de 5 ori. Este recunoscut pentru aroganta si increderea in sine; in 1961 a spus ca va castiga turul Frantei si va purta tricoul galben inca din prima etapa. Aceste lucruri sunt putin imposibile, insa el asa a facut.

2. Bernard Hinault

cei mai buni ciclisti

 

 

 

 

 

Este primul ciclist care fie a iesit pe locul 1 fie a iesit pe locul 2 in toate tururile Frantei in care a participat si este ultimul francez care a castigat turul Frantei. In total a castigat de 5 ori Turul Frantei, de 3 ori Giro si de 2 ori Vuelta. Porecla lui era “Bursucul” pentru ca isi pierdea repede cumpatul si avea o aura de sef, nimeni nu indraznea sa il supere sau sa il insulte. In anii sai de glorie a pedalat pentru echipe ca Gitane sau Renault.

1. Eddy Merckx

eddy merckx

 

 

 

 

 

Eddy sau “Canibalul” a castigat Turul Frantei si Giro D’Italia de 5 ori fiecare, a fost campion mondial de 3 ori si a castigat Vuelta o singura data. Pe langa asta, a castigat toate cursele clasice de ciclism de cel putin 2 ori fiecare cu un total de 19 victorii. El este un ciclist belgian care si-a inceput cariera profesionista in 1965. Defectul lui era acela ca trecea foarte greu peste o infrangere, fie ea in orice cursa; dar nu prea a avut parte de multe :)). Nu excela la vreun criteriu al ciclismului, pur si simplu pornea in cursa si pedala atat de rapid incat unul cate unul adversarii sai ii pierdeau urma. (gasesti aici o carte cel putin interesanta despre el)

 

Pe langa acest top 10 ciclisti, mai sunt multi altii care s-au remarcat prin curse castigate sau modul in care s-au batut pentru victorie. Merita sa amintim asadar de: Marco Pantani, Alfredo Binda, Jan Ulrich, Greg Lemond, Marco Cipollini, Raymond Poulidor etc, etc.

Iar pentru acei nostalgici care vor sa simta pe pielea lor cum se facea odata cislism, avem Eroica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *