Blog

Un Fiat a renascut – Partea 1

Din 1967, in familia mea exista un Fiat 1800B fabricat in acelasi an. Ca o scurta istorie, Fiat-ul 1800 a fost introdus in 1959 iar impreuna cu 2100-le, faceau parte din clasa superioara inlocuind modelul 1900. Modelul berlina oferea 6 locuri si 2 propulsoare: 1.8L (75 CP) şi 2.1L (82 CP), ambele pe benzină şi alimentate cu ajutorul unui carburator dublu corp. In 1961, a fost lansat modelul 1800B, iar motorul de 1.8L dezvolta acum 81 CP cu o viteza maxima de 146 km/h.

Încă de la debut, modelele 1800/2100 s-au remarcat prin design-ul caroseriei cu muchii ascuţite, parbrizul panoramic, interiorul foarte spaţios, confortul la rulare dar şi prin solutiile tehnice interesante precum cutia de viteze cu trepte sincronizate, chiulasa cu supape înclinate, camere de ardere semisferice, suspensia faţă cu bare de torsiune şi sistemul de frânare prevăzut cu discuri, ultimele două soluţii aplicate în premieră pentru Fiat.

Fiat-ul nostru a circulat fara probleme majore timp de 30 de ani, pana in 1997. Atunci, rugina si-a facut simtita prezenta si am hotarat schimbarea caroseriei cu una mai putin afectata. Din pacate, intreaga operatiune nu a fost facuta ca la carte si in 1999, din cauza noilor regulilor severe ale R.A.R, nu am mai putut circula legal cu masina.

Au mai trecut inca 20 de ani, pana in 2019 cand am reusit sa gasesc un 1800 semi-reconditionat la vanzare in Romania. Am hotarat sa cumpar acel Fiat alb fara a sta prea mult pe ganduri, fiind cumva incurajat de piesele pe care le-as putea lua de pe masina mea. Zis si facut, am devenit proprietarul unul vehicul istoric, inmatriculat si cu acte in regula.

De aici porneste povestea reconditionarii propriu-zise. 😊

Am verificat mai intai motorul, care s-a dovedit a fi destul de uzat. Exista un joc destul de pronuntat in pistoane, datorata uzurii mecanice a cilindrilor si segmentilor.

ricambi engine

Masina mea, care a stat in ploaie 20 de ani, avea acelasi motor si dupa o scurta verificare, am decis ca este o varianta mult mai buna. Zis si facut, dupa cum puteti vedea mai jos, am scos motorul din “epava”, l-am demontat, curatat si montat la loc.

Aveam acum un Fiat fara motor si un motor curat si dichisit isi astepta randul. Neavand o macara pentru ridicarea si manevrarea motorului, am improvizat ceva dintr-o scara si un scripete.

Dupa putina distractie cu potrivitul motorului pe masina, s-au aliniat planetele si am putut trece la urmatoarea etapa. Aceasta a constat in curatarea si verificarea tuturor celorlate componente de sub capota. Gasind mici probleme pe la fiecare, in special delcou si pompa de ambreiaj, am continuat sa aleg cele mai bune componente de pe cele doua masini, incercand ca la final sa am o serie de piese perfect functionale.

fiat 1800 engine

Am conectat fiecare piesa din puzzle impreuna cu o “intinerire” a instalatiei electrice, iar odata gata, am incercat pornirea motorului pentru prima data. Bineinteles ca nu a pornit din prima si nu s-a lasat deloc usor. Am avut foc, apa iar dupa vreo zi de verificari si incercari, cele 6 pistoane s-au miscat pentru prima data in 20 de ani. Am lasat un scurt clip mai jos pentru a va face o idee:

Odata ce am avut motorul pornit, a urmat finalizarea instalatiei electrice, inlocuirea becurilor si a bateriei. Nu va imaginati ca nu am avut si aici peripetii. Cand eram aproape gata, un scurt circuit s-a decis sa ne puna bete in roate. A mai durat ceva identificarea si reparatia, cu demontat bordul de vreo 3 ori. 🙂

fiat 1800 interior

Intre timp comandasem anvelope noi si nerabdarea de a merge la vulcanizare devenea din ce in ce mai mare. Am aerisit rapid franele si am decis sa scot masina din curte dupa aproape 6 luni de mesterit.

Prima tura cu masina a fost un succes, exceptand faptul ca uitasem sa strang prezoanele rotilor. 😊
A doua tura si plecarea la vulcanizare s-a incheiat rapid, pentru ca dupa 500 de metri, pompa de ambreiaj a cedat. M-am intors incet catre casa si a inceput diagnosticarea. Se pare ca o garnitura noua era cu 1 mm prea ingusta, lucru ce s-a modificat rapid cu ceva ata de cusut.

Prima etapa a reconditionarii se incheie cu un motor nou, instalatie electrica refacuta, anvelope si cea mai dorita banda alba in jurul lor.

Fiat 1800 1967

Multumesc celor care au suportat mizeria facuta si in special profesorului DD fara care nu as fi ajuns nici pana la poarta cu masina.

Urmeaza rezervor, oglinzi, suspensie, interior si o culoare noua. Stay tuned! 😉

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *